Historian lehtien havinaa

Tanskalainen voileipä Oy:n eli Smørrepuodin historia alkaa toukokuusta 1964. Perustaja Martti Riikonen oli ollut sotalapsena Tanskassa. Hänen tanskalainen perheensä piti pientä ravintolaa, jossa valmistettiin Smørrebrødejä. Martti sai silloin läheisen kosketuksen Smørrebrødien maailmaan. Sodan jälkeen Martin aikomus oli tulla takaisin Suomeen käymään koulu loppuun ja suorittamaan asepalvelus. Hän oli myös suunnitellut palaavansa Tanskaan takaisin. Kohtalo puuttui asiaan ja Martti tapasi naisen johon rakastui. Hän jäi Helsinkiin. Vuonna 1964 hän perusti Smørrepuodin Töölöseen, Cygnaeuksenkatu 5. Alusta asti hän kunnioitti Smørrebrødien valmistuksen pääperiaatteita; laadukkaita raaka-aineita, kaunista ulkonäköä, runsautta ja makua. Reseptiikka perustui aitoihin ja korkeatasoisiin, omassa keittiössä valmistettuihin makuihin.

Tarina kertoo, että Martti oli varsin värikäs persoona. Pienen puodin keittiössä harjoitteli mm. hänen bändinsä ja urkuharmooni oli tungettu keittiön nurkkaan. Bändissä soitti mm. tunnetun muusikon J. Karjalaisen isä. Meno oli välillä kuin ”moukarihäkissä”, vauhtia ja elämää riitti. Martti piti puotia vuoteen 1987 ja työlle ei ollut luontaista jatkajaa, hän alkoi kartoittaa puodille sopivaa ostajaa.

Anneli Santala oli käynyt asiakkaana puodissa vuosikaudet toimiessaan Martin ystävän Arkkitehtitoimistossa sihteerinä. Martti oli mielessään pättänyt, että Anneli olisi juuri sopiva henkilö jatkamaan puodin pyörittämistä, niinpä hän ehdotti asiaa Annelille, joka ensin kieltäytyi, mutta aikansa asiaa pohdittuaan päätyi ostamaan smörrepuodin. Niinpä 1987 syksyllä puoti sai toisen yrittäjänsä. Reseptiikan ja puodin toimintatapojen oppiminen vei Annelilta useamman kuukauden, hän on muun muassa kertonut, ettei ensimmäisen kuukauden aikana saanut koskea mihinkään. ”Titta bara” oli Martti vain todennut. Ja Anneli jatkoi puodin toimintaa juuri, niin kuin Martti opetti.

Alkuun ruokalistalla oli yli 100 erilaista Smørrebrødiä, Anneli kuitenkin karsi listaa. Hän johti puotia jämäkästi ja vuosien mittaan kanta-asiakkaiden joukko kasvoi kasvamistaan. Myös yritykset oppivat tilaamaan herkullisia Smørrejä henkilöstöjuhliin, kokouksiin, seminaareihin ja koulutuspäiville. Yksityiset asiakkaat vastaavasti tilasivat smörrejä erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin.

Anneli jatkoi Tanskalainen Voileipä Oy:n yrittäjänä 27 vuotta, aina vuoteen 2014, jolloin hän myi yrityksen sen nykyiselle yrittäjälle, Marja Lindgrenille. Marja kuuli myynnissä olevasta leipäpuodista kampaajaystävältään. Hän aloitti työt puodissa jo alkuvuonna 2013, ensin muutamana päivänä kuukaudessa ja viimeiset puoli vuotta ennen kaupan solmimista päivittäin. Pienen puodin liiketoimintaan, reseptiikkaan ja lukuisiin kanta-asiakkaisiin tutustuminen oli pitkä prosessi.

Marja toimii puodin Smørremestarina ja hänen poikansa Jarkko kokkina. Toinen poika Rasmus liittyy joukkoon aina, kun tulee isompia tilauksia ja aviomies Aimo hoitaa yritys- ja tapahtumamyyntiä, markkinointia ja toiminnan kehittämistä. Yksi mielenkiintoinen uusi palveutuote on pienpanimoiden ja olutravintoloiden kanssa järjestettävät Smörre & Olut Tastingit, joista tarkemmin täällä.

Pitkät perinteet ja arvokas historia ohjaavat toimintaa tänäkin päivänä, emmekä ilman hienoa ja uskollista asiakaskuntaa olisi päässeet näin pitkälle. Kantiksissa on ihmisiä kaikilta aloilta; presidenttejä, putkimiehiä, telakkatyöntekijöitä, ministereitä, kirjailijoita, kapelimestareita, insinöörejä, muusikoita, lääkäreitä, opiskelijoita, virkamiehiä, piispoja, akateemikkoja, poliiseja, hitsareita, yrittäjiä, filosofeja, autonkuljettajia, uutisankkureita, toimittajia, merikapteeneja, sairaanhoitajia, palomiehiä, maalareita, kansanedustajia, myyntimiehiä, kirjastonhoitajia jne… Jotkut ovat asiakkaitamme jo kolmannessa polvessa ja monet ovat kertoneet meille, miten aikoinaan ovat smörrepuotimme löytäneet. Sinäkin olet aina tervetullut!

Back to top